Väggar av glas har blivit alltmer populära i modern inredning och arkitektur. Deras naturliga egenskaper att öka såväl ljusinsläppet som att skapa en känsla av öppenhet har gjort dessa rumsavdelare till en eftertraktad designfunktion i såväl privata hem som kommersiella fastigheter. Men vad det egentligen för kostnad att montera en glasvägg inomhus, och vilka faktorer påverkar priset? Låt oss ta reda på detta här i artikeln.
Den totala prislappen påverkas av flera faktorer, inklusive storleken på väggen, valet av glasmaterial och eventuella specialfunktioner såsom ljudisolering eller energieffektivitet. Monteringen och således arbetskraftskostnader spelar givetvis också en avgörande roll, och områdets geografiska plats kan dessutom påverka priset. Ramens material och designval kan ytterligare variera den slutliga kostnaden. Totalt sett är priset en kombination av dessa faktorer och kan variera betydligt beroende på individuella preferenser och projektets omfattning. Att dra mer nytta av naturligt solljus och minska behovet av konstgjord belysning kan dessutom leda till besparingar på elräkningen. En glasvägg ger en känsla av rymd och öppenhet i rummet. Den kan separera olika områden i ett öppet koncept eller användas för att bevara integriteten i privata utrymmen utan att offra den visuella kontakten.
För mer om glasväggar, besök Göthes Industribeslags hemsida där du kan bygga din egna vägg i deras konfigurator. Länk: https://gothes.se/shop/IboxServlet?p=PAGE&ID=39
Glasvägg inomhus – Kostnad och aspekter
Den kostnad som en inomhus glasvägg bär med sig, är som med mycket annat en ganska avancerad fråga som påverkas av flera viktiga faktorer, som tidigare nämnt. Ett av de första besluten att fatta är valet av glasmaterial. De vanligaste alternativen är härdat glas och laminatglas. Laminerat glas sticker oftast ut som det lite dyrare alternativet, men det erbjuder en bra säkerhet och hållbarhet. Din valda glastyp kommer i hög grad att påverka den totala kostnaden.
Kort fakta kring säkerhetsglas: Både härdat glas och laminerat glas är två olika typer av säkerhetsglas. Härdat glas är vanligt planglas som har värmts upp och därefter raskt kylts ned, vilket gör det fem gånger starkare än tidigare. Härdat glas ”exploderar” i tusen relativt ofarliga småbitar om det skadas. Laminerat glas innebär däremot att det sitter en plastfilm mellan två (eller flera) glasskivor, vilket håller ihop glaset om det skulle råka sönder. Lamellglas kan även vara en kombination av härdat och laminerat!
Storlek och komplexitet är en annan avgörande faktor, eller rättare sagt ”den” stora frågan som bestämmer priset. Det är viktigt att komma ihåg att större väggar naturligtvis kommer att kosta mer än mindre, av förklarliga skäl. Dessutom kan komplexa designelement, som specialskurna eller böjda glasytor, öka kostnaden avsevärt. Därför är det viktigt att ha klara mått och designkoncept i åtanke när du budgeterar för din vägg.
Monteringen är en kritisk del av processen. Att anlita professionella montörer är avgörande för att säkerställa att din vägg monteras korrekt och säkert. Kostnaden för att montera väggen varierar beroende på projektets omfattning och din geografiska plats, dvs. vart i lander du befinner dig. Det är viktigt att ta in offerter från flera kvalificerade firmor för att få en uppfattning om kostnaden, då det kan skilja en hel del.
Om du har särskilda behov eller önskemål, såsom ljudisolering eller energieffektivitet, kan detta också påverka kostnaden. Specialfunktioner och ytterligare behandlingar på glaset kan öka den totala prislappen, men det kan såklart vara värdefulla investeringar beroende på dina specifika krav och mål.
För att ge några riktmärken, en väldigt enkel glasvägg på cirka 10 kvadratmeter med härdat glas kan kosta mellan 25 000 och 30 000 kronor i inköp. Men om du väljer laminerat glas eller specialglas, som till exempel ljudisolerande glas (ljudlamell), kan priset öka avsevärt. Detsamma gäller om en dörr skall inkluderas. Konkreta kostnadsexempel följer längre ned på sidan.
Det är viktigt att planera noggrant och överväga dina behov och budget när du bestämmer dig för att montera en glasvägg inomhus, på så sätt kan projektets kostnad hållas inom ramen.
Material och design av glasväggar för inomhusbruk
Valet av material och design är avgörande för att skapa en vägg som både harmonierar med din inredning och uppfyller dina specifika behov och preferenser. Här är några viktiga överväganden när det gäller material och designalternativ:
Dessa väggar kan ramas in med olika material, inklusive trä, aluminium eller stål, men även helt utan ram eller profiler. Varje rammaterial har sina egna egenskaper och påverkar estetiken och kostnaden för väggen. Aluminiumramar är särskilt populära inom modern inredning, tack vare sin stryktålighet och förmåga att ge en ren och modern look. Träramar kan ge en mer traditionell eller rustik känsla, medan stålramar är kända för sin hållbarhet och elegans. Valet av såväl ram och material bör övervägas noggrant för att komplettera din övergripande inredningsstil.
Utöver det mer vanliga härdade glaset så finns det flera andra glastyper att överväga. Lamellglas, ett annat känt säkerhetsglas, är en populär valmöjlighet tack vare dess extra styrka och säkerhetsfunktioner. Om du värdesätter energieffektivitet kan dock isolerglas vara ett bra alternativ, eftersom det hjälper till att bevara temperaturen i ditt rum. Valet av glastyp kommer att påverka både priset och prestandan, så det är viktigt att överväga dina prioriteringar när du gör ditt val.
En av fördelarna med glasväggar är möjligheten att anpassa dem efter dina önskemål. Du kan välja att inkludera dekorativa mönster, färgade glasytor eller tryck som ger din vägg en unik och personlig touch. Givetvis går det också att foliera eller montera dekaler på glasytan i efterhand. Denna anpassning kan ge en unik estetik till ditt utrymme, men det kan också öka kostnaden beroende på komplexiteten av de valda designelementen. Innan du bestämmer dig för anpassningsalternativ är det bra att noggrant överväga hur de kommer att passa in i din övergripande designvision och budget.
Vi har tagit reda på vad en glasvägg inomhus har för kostnad
Vad vore en artikel utan konkreta kostnadsexempel? Inte särskilt intressant! Därför har vi på Industribladet begärt in offerter från olika firmor och leverantörer, dvs. prisuppgifter, på vad det såväl kostar att köpa en glasvägg som att i nästa skede montera den. Med andra ord kompletta priser på monterat och klart, som det så ofta uttrycks inom hantverkaryrket.
Prisförfrågan har som sagt skickats till olika företag, både lokala hantverkare som e-butiker, och det som presenteras är ett genomsnitt. I många fall kan det av förklarliga skäl både bli ett lägre pris eller rentav högre, då alla har olika prissättning.
I samtliga fall så har vi utgått ifrån en rumsavdelare, eller rättare sagt glasvägg, med måtten 4 meter bred och 2,4 meter hög, vilket är ett ganska så generellt mått om man vill dela av ett rum i många olika typer av bostäder och fastigheter. Vi har även lagt till en dörr i förfrågan.
Här följer de efterlängtade exemplen:
Kostnadsexempel 1 – Glasvägg utan ram (härdat glas)
En inomhus glasvägg utan ram har en lägre kostnad och passar utmärkt i ett hem med vuxna och lite äldre barn/tonåringar, eller till kontoret för den delen, då dessa invändiga glaspartier ofta är minimalistiska till utseendet och således enbart monterade i skenor upptill och nedtill, med eventuellt något litet beslag som håller ihop dem på sidorna. Fastän en glasvägg alltid behöver vara utrustad med säkerhetsglas, så rekommenderas inte denna design till en småbarnsfamilj, eller om man har en busig hund i hemmet, då glaset lättare kan ta skada när det ”hänger fritt” utan profiler i kanterna, och enbart minimalt uppe och nere.
Så, vad landar då kostnaden på, för en vägg av denna typ? Väggen är ju som sagt 4 x 2,4 meter och i mitten positioneras en skjutdörr. Det glas som används är härdat säkerhetsglas med en tjocklek på 10 mm. I snitt skulle vi säga runt 30 000 kronor för materialet, och ca 10 000 kronor för monteringen. Detta förutsätter att ”hålet” där väggen ska monteras är relativt väl förberett, utan ombyggnation, regling eller dylikt.
Kostnadsexempel 2 – Glasvägg med aluminiumram (lamellglas)
Denna typ av vägg är väl lämpad till de flesta applikationer, såväl på kontoret som i hemmet och mycket mera. Inramningen runtom (ej spröjs) innebär mer stadga och skydd i kanterna, där glas annars är relativt skört per sin natur.
Väggen mäter upp precis som förut, 4000 x 2400 mm och här används en vanlig svängdörr, även den med aluminiumram. Glaset är ett sedvanligt 10.76 mm lamellglas utan några finurligheter såsom ljudlamell eller toning. Här tippar vi på en genomsnittskostnad av 50 000 kronor för materialet i sig, medan monteringen troligen går på 15 000 – 20 000 kronor, förutsatt att jobbet inte innebär några större svårigheter vad beträffar hålet/väggen där glaset ska monteras.
Kostnadsexempel 3 – Glasvägg med industridesign (New York vägg)
I vårt sista exempel så presenterar vi den av många omtyckta industriväggen, dvs. New York style som kommer med spröjs från golv till tak. Passar estetiskt, och funktionellt, mycket bra till alla hem och arbetsplatser! Denna vägg är ofta i svart utförande vad gäller ramen, och i vårt exempel så är den tillverkad i aluminium.
Hålet där glasväggen ska monteras är, föga förvånande, detsamma som i exempel nr 1 och 2, dvs. 400 x 240 cm. I detta fall kör vi på 10 mm härdat glas (klarglas) och den mittpositionerade svängdörren kommer givetvis i samma design som resten av väggen. Kostnaden för ett sådant här projekt är inte helt nådigt, men ack så värt det i slutändan. Materialet hamnar rimligtvis på ca 65 000 kronor medan arbetskostnaden kvalar in på runt 20 000 kronor, uppskattningsvis.
Överkurs (kostnad för en glasvägg med glasblock)
Glasblock är en annan metod man kan använda sig av för att bygga upp en rumsavdelare, dock är detta ofta på en helt annan nivå gentemot en sedvanlig ”glasvägg”. En glasblocksvägg i måtten 4×2,4 meter hamnar på runt 40 000 – 50 000 kr kronor i materialkostnad medan monteringen kan skena iväg väldigt mycket, troligtvis över 25 000 kronor i arbete när det kommer till dessa mått, i och med att blocken monteras var för sig, antingen med murbruk eller lim och lister osv.
Vi vill poängtera att det finns en väldans massa andra utföranden på glasväggar än dessa ovanstående, dock är det de tre första som nämnts, som är vanligt förekommande. Givetvis kan man välja andra typer av glas, foliering, material, färger, beslag och dylikt för att få en annan kostnad. Ett starkt exempel är om man vill bygga en New Yorker vägg, då kanske man vill få ner kostnaden en hel del varav träramar är ett bra alternativ! Är man lite händig så löser man det relativt fort och billigt, helt på egen hand. Detsamma gäller självklart all montering, gör man jobbet själv så sparar man in den kostnaden.
Underhåll av en inomhusglasvägg
När din vägg är monterad är underhållet avgörande för att bevara dess estetik och funktion – och för att slippa onödiga kostnader framöver. Regelbunden rengöring är viktig för att säkerställa att glaset förblir klart och attraktivt. Smuts, damm och fingeravtryck kan snabbt tråka ner ytan och minska dess visuella attraktion. Att hålla glaset rent förbättrar inte bara dess utseende utan låter också mer naturligt ljus passera genom, vilket är en av de främsta fördelarna med en sådan här vägg inomhus.
Fingeravtryck och fläckar är vanliga bekymmer, och det är bäst att ta itu med dem så snart de uppstår. Använd en mild glasrengöring (fönsterputs) eller en blandning av vatten och ett milt diskmedel för att ta bort smuts och fläckar. Fastän glas är väldigt tåligt mot såväl repor som kemikalier så bör man ändå undvika aggressiva rengöringsprodukter eller grova svampar som kan skada glaset.
Att undvika överdriven kraft när du rengör är också viktigt. Använd inte skarpa föremål eller applicera tryck som kan repa eller skada ytan. För att minska risken för skador på områden som är i hög trafik (kontor eller annan kommersiell miljö) eller utsatta för stötar kan du överväga att använda transparent skyddsfilm, som hjälper till att förhindra repor och mindre skador.
Slutligen, om glaset skulle skadas på något sätt, är det bäst att åtgärda problemet snabbt. Små skador kan lättare repareras och kan bli dyrare om de ignoreras. Exempelvis så kan små sprickor repareras om det gäller lamellglas, vilket i stort är samma glas som bilrutor använder. Då lagas glaset på liknande sätt som ett stenskott, där man använder vakuum för att fylla sprickan med transparent lim. Härdat säkerhetsglas går tyvärr inte att reparera, då det som sagt går i tusen bitar, bokstavligen, utifall det går sönder.
Genom att följa dessa enkla riktlinjer och ta hand om din vägg på rätt sätt kan du försäkra dig om att den förblir en vacker och funktionell del av din inomhusmiljö under en lång tid framöver.
Mer läsning om ämnet glasväggar, besök gärna vår uppföljande artikel med titeln ”Att bygga glasvägg med rumsavdelare”.